cropped-Logo-Intakesaito-1.png

Berminat Dalam Kerjaya Penguatkuasa Beruniform Seperti Polis, Bomba, Kastam, Jpj tapi tak tahu nak belajar kat mana bidang ini?

Program pengajian ini terbuka kepada anda yang ingin berjaya dalam bidang penguatkuasa undang-undang melalui program pengajian di university. Sila baca butiran lanjut dibawah.

Adakah Anda mengalami perkara dibawah?

Jika anda mengalami perkara seperti diatas, anda mungkin salah salah sorang pelajar SPM yang kami ingin bantu dalam mencapai cita-cita untuk berjaya dalam bidang penguatkuasaan undang-undang.

Capai cita-cita dalam bidang Penguatkuasa

Sehingga kini seramai lebih 671 anggota Polis anggota Polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Imigresen, Kastam, Matrade dan lain-lain telah menamatkan pengajian. Saito University College adalah Institusi Pengajian Tinggi yang #No1 menawarkan kursus dalam bidang keselamatan dan Penguatkuasaan Undang-undang.

Untuk pengetahuan anda, purata pelajar yang tidak mendapat pekerjaan selepas tamat belajar meningkat sebanyak 87% berbanding 3 tahun lalu dan sering menyebabkan diri mereka berasa tertekan kerana tidak mempunyai pekerjaan setelah tamat belajar.

Oleh itu, Saito University College menyediakan platform yang terbaik bagi lepasan SPM/STPM/DIPLOMA dan setara dengannnya dalam program Diploma Penguatkuasaan Undang-undang seterusnya membuka peluang yang cerah untuk pelajar lepasan daripada Saito University College

Melalui program penguatkuasa Undang-undang, anda dapat bersama dengan tenaga pengajar yang positif dan banyak pengalaman serta dapat meneroka pengalaman sendiri melalui program kerjasama JPAM, SPRM, Skuad Muda Rela dan latihan kepimpinan pelajar dengan Angkatan Tentera Malaysia yang disediakan.

Kami yakin dan percaya selepas anda tamat belajar daripada Saito University College, anda akan dapat melihat banyak peluang kerjaya dalam perkhidmatan awam mahupun swasta yang boleh anda ceburi. Dengan ilmu dan cara yang betul, anda dapat meringkan beban dan bahagiakan keluarga dengan mendapat pekerjaan yang baik.

Program ini telah mendapat akreditasi dari Agensi kelayakan Malaysia seperti Malaysia Qualification Agensi (MQA) dan Pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). Dengan adanya akreditasi ini, ramai graduan Saito University College telah dinaikkan pangkat ke Sarjan hingga Inspektor serta ASP mengikut kekosongan yang ada. 

Program yang di iktiraf

Program Diploma dan ijazah Penguatkuasaan undang-undang di Saito University College diiktiraf oleh MQA, JPA dan INTERPOL sejak 2016. iktiraf ini memberi kelebihan kepada graduan.

Iktiraf MQA

Iktiraf JPA /
E-Sisraf

Iktiraf Interpol

Peluang kerjaya Penguatkuasa

Perkhidmatan Awam

Sektor Swasta

Senarai diatas hanya sebagian kecil dalam bidang penguatkuasa di Malaysia. Pangkat dan pendapatan berbeza mengikut kelayakan dan sijil yang dimiliki.

Program ini mungkin tidak sesuai jika..

Anda sesuai untuk program ini jika anda..

Bagaimana kami bantu anda

Pengalaman

Pengalaman lebih dari 10 tahun terlibat dalam dunia Institusi Pengajian Tinggi. 

Pengurusan Pelajar

Pengurusan pelajar secara sistematik dan professional.

Khidmat PERCUMA

Pelajar boleh dapatkan khidmat nasihat untuk program pengajian yang sesuai dengan keputusan. 

Persediaan

Pelajar akan dibantu untuk membuat persediaan sebelum hari pendaftaran di University College.

Wakil Kaunselor

Setiap pelajar akan dibantu oleh seorang kaunselor untuk proses pendaftaran dari pendaftaran secara online hingga hari mendaftar di University. 

Pengurusan Dokumen

Pelajar akan dibantu bagi proses pendaftaran dari segi borang dan dokumen. 

Program Yang Ditawarkan

Senarai program ditawarkan dalam bidang Penguatkuasaan Undang-undang Saito University College

Program mana paling sesuai?

Setiap program pengajian mempunyai tangga. Jom saya bantu anda padankan program dengan kelulusan anda

Diploma Penguatkuasa Undang-undang (Pentadbiran)

Keputusan – SPM minimum 3 kredit (wajib lulus bm dan sejarah

Ijazah Penguatkuasa Undang-undang (Penyiasatan)

Keputusan – STPM / Diploma

Asasi Dalam Sains Polis

Keputusan – SPM minimum 5 kredit

Pra Diploma Program Sijil

Keputusan – SPM minimum 1 kredit

Apakah Syarat Kelayakan Program penguatkuasa Undang-undang

Pelajar SPM yang mendapat keputusan :

Pelajar STPM / Diploma yang mendapat keputusan :

Jika keputusan SPM anda tidak melepasi syarat minimum, kurang dari 3 kredit atau tidak SPM, anda boleh hubungi kaunselor untuk program sokongan

SAITO UNIVERSITY COLLEGE

Berpengalaman lebih 43 tahun dalam Industri Pendidikan

Saito University College telah ditubuhkan pada 1988 memberi tumpuan kepada menyediakan pendidikan tinggi kepada lepasan sekolah SPM dalam pelbagai khursus yang membina pengetahuan berdasarkan bidang penguatkuasa Undang-undang, Pengurusan Keselamatan, Perniagaan, Rekabentuk Gradik, Logistik, Pendidikan Awal Kanak-Kanak dan banyak lagi.

IPT Pertama Di Malaysia Tawar Program Penguatkuasaan Undang-undang / Keselamatan

Meneraju lebih 34 tahun dalam industri pendidikan menjadikan Saito University College merupakan IPT PERTAMA DI MALAYSIA yang menawarkan khursus dalam bidang keselamatan dan Penguatkuasaan Undang-undang.

Pengiktirafan Penuh Kerajaan

Program ini telah mendapat akreditasi dari Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualification Agensi-MQA) dan pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan awam-JPA. Bukan itu sahaja, sehingga kini lebih dari 700 anggota Polis Di-Raja Malaysia, Jabatan Bomba, Dan Penyelamatan Malaysia, Dwan Bandaraya Kuala Lumpur, SMart Tem, Matrade, Tenega Nasional Berhad dan lain-lain syarikat telah bergraduasi

Graduan kerja dalam sektor kerajaan

Di Saito University College, bagi Diploma Penguatkuasa Undang-undang kami memberi tumpuan khusus kepada penguatkuasaan undang-undang dan keselamatan. Program ini mempunyai peluang kerjaya yang cerah dalam bidang penguatkuasaan di Malaysia. 

Institusi Saito University College telah melahirkan lebih 30,000 graduan yang berkelayakan sejak penubuhannya. Saito University College percaya bahawa program unik yang dibangunkan di Kolej ini mampu mencapai sasaran dan meningkatkan taraf hidup di kalangan generasi muda dan memudahkan untuk peluang pekerjaan dalam sektor kerajaan mahupun swasta.

Lebih 700 Badan Unit Beruniform Telah tamat pengajian

Bukan itu sahaja sehingga kini seramai lebih 700 anggota Polis Di-Raja malaysia, Jabatan Bomba, Dan Penyelamatan Malaysia, Dwan Bandaraya Kuala Lumpur, SMart Tem, Matrade, Tenega Nasional Berhad dan lain-lain syarikat swasta telah bergraduasi. Untuk makluman anda. kebanyakkan fraduan yang telah tamat pengajian telah dinaikkan pangkat ke Sarjan, Inspektor dan ASP mengikut kekosongan yang ada.

Mentor-mentor Kerjaya dalam sektor awam

Diketuai oleh kepimpinan akademik berpengalaman dan profesional
Dato’ Dr. Yew
 • Bekas Pengarah Kolej Polis Malaysia
 • Bekas Ketua Forensik Polis Malaysia
 • Lebih 30 tahun pengalaman dalam sektor awam
Dr. Kulandasamy PIS
 • Bekas Pengarah dalam Maktab Penguruan
 • Lebih 30 tahun pengalaman dalam sektor awam
Datuk Kamaruddin Ismail
 • Mantan Ketua Polis Johor
 • Bekas General Manager MAHB
 • Lebih 30 tahun pengalaman dalam sector awam
Tuan Hj. Yusof
 • Assistant Commissioner of Police, Special Branch
 • Lebih 30 tahun pengalaman dalam sector awam

PENGIKTIRAFAN

Diiktiraf sepenuhnya oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Jabatan Perkhidmatan Awam (AWAM)

Jabatan Perkhidmatan Awam - JPA

Perakuan Akta Institusi Pendidikan Tinggi

Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualification Agensi-MQA)

Agensi kelayakan malaysia (MQA) - Program Diploma

Agensi kelayakan malaysia (MQA) - Program Degree

Interpol - Program Ijazah

friendship-hands-union-2156174.jpg

Sijil diiktiraf Jabatan Perkhidmata Awam (JPA) boleh digunapakai dalam Perkhidmatan Awam.

Sijil Diploma & Ijazah Penguatakuasa Undang-undang di Saito University layak digunakan dalam perkhidmatan awam samada bagi tujuan kenaikan pangkat atau permohonan SPA atau Open interview di sektor awam. Sijil program Penguatkuasa Undang-undang di Saito University telah diiktiraf oleh JPA.

Sijil Diploma & Ijazah juga boleh digunapakai dalam permohonan kerja di sektor awam yang lain selain PDRM, Kastam, Imigresen dll.

5 Langkah Mendaftar

Daftar sekarang dengan dengan isikan butiran peribadi anda, Ibu & Bapa. Tiada sebarang bayaran atau komitment dalam proses ini. anda hanya perlu isi butiran yang diperlukan bagi tujuan pendaftaran sahaja. Daftar disini.

Kaunselor akan hubungi (whatsapp) anda untuk proses semakan kelayakan dan bantu anda untuk langkah seterusnya. Anda boleh bertanyakan sebarang soalan berkaitan program pengajian kepada kaunselor.

Setelah pendaftaran anda disahkan. anda perlu lengkapkan dokumen beserta Pra-Pendaftaran kepada kaunselor yang bertugas. Sila maklumkan kepada kaunselor untuk proses pendaftaran anda dengan kadar segera.

Pelajar yang telah lengkap Pra-pendaftaran akan berikan penerangan berkaitan pesediaan untuk mendaftar di kampus & orientasi.

Pelajar boleh datang bersama ahli keluarga tetapi pelajar hanya ditemani 1 orang ahli keluarga sahaja di kaunseter mendaftar. Lokasi akan dimaklumkan kepada anda dalam persediaan mendaftar.

Kerjasama dengan Pihak PDRM

Saito University College bekerjasama rapat dengan PDRM sejak penubuhan program ini. Hubungan baik ini masa berterusan hingga ke hari ini memberikan kelebihan kepada pelajar dalam program keselamatan dan penguatkuasaan undang-undang. Selain itu, Pihak univeristy juga mempunyai hubungan baik dengan perkhidmatan awam yang lain seperti Bomba, kastam, Imigresen.

Aktiviti pelajar bersama anggota badan beruniform

Aktiviti pelajar bersama anggota badan beruniform. Selain itu, pelajar juga aktif mengadakan lawatan sambil belajar di badan kerajaan yang lain.

Pelajar praktikal di jabatan kerajaan

kerjasama baik antara university dan jabatan kerajaan yang lain membantu pelajar program keselamatan dan penguatkuasaan Undang-undang sedang menjalani latihan praktikal di pejabat perkhidmatan awam atau pejabat kerajaan. 

Di sini lah pelajar akan mengaplikasikan ilmu teori yang dipelajari ke dalam realiti pekerjaan. Program praktikal seperti ini sangat penting untuk memberikan gambaran dalam pekerjaan sebenar supaya pelajar lebih bersedia. 

Graduan Program Penguatkuasa Saito University College

Saito University College merupakan peneraju dalam bidang penguatkuasaan undang-undang dan telah melahirkan ramai graduan. Anda boleh lihat graduan Saito Univeristy College dibawah.

Pelajar
Pelajar
Pelajar
Pelajar
Pelajar
Pelajar

Rakan kerjasama dalam pelbagai industri

Pendedahan kepada rakan industri profesional akan memberi anda kelebihan daya saing yang akan menjadikan anda lebih berkemampuan dalam industri kreatif.

RAKAN KERJASAMA UNIVERSITY

Pihak university mempunyai jeringan dengan University di luar negera. Jaringan ini membuka peluang kepada pelajar yang terpilih untuk belajar di university luar negara bagi untuk tempoh tertentu.

Kelebihan belajar di Saito University College

Saya percaya setakat ini anda sudah nampak gambaran masa depan anda dalam bidang penguatkuasa undang-undang. Dalam masa yang sama anda mungkin juga mempunyai persoalan-persoalan yang lain. oleh itu, selepas anda mengisi borang permohonan online nanti, kaunselor akan hubungi anda melalui aplilkasi whatsap.

Khas Untuk 100 Orang Sahaja

Biasiswa RM14,500 Yuran Pengajian
Surat Tawaran Rasmi untuk mohon bantuan
FREE Tiket Penerbangan Sabah & Sarawak
Hostel sepanjang pengajian
Akses portal pelajar untuk kelas awal
Group support sepanjang belajar

PENDAFTARAN 2023

PENDAFTARAN DIBUKA !

Mulakan langkah membina kerjaya anda di Saito University

Pelajar Program Penguatkuasa Undang-undang bertempat di Saito University Cheras. Hostel kediaman juga bertempat disekitar Cheras.

Bergantung kepada kos Program yang dipilih.  Anda boleh rujuk yuran pengajian dalam surat tawaran yang dihantar kepada anda melalui emel atau boleh hubungi kaunselor Cik Jue: 019-971 39618

Program penguatkuasatidak terhad kepada kerjaya dalam Polis atau tentera sahaja, tapi graduan yang memiliki sijil ini boleh mohon disektor perkhidmatan awam yang lain yang seperti bank, safeguard dan banyak lagi.

Ya, boleh.. Sistem pembelajaran dalam program ini menggunakan penyampaian dwibahasa. maksudnya akan ada bahasa inggeris dan bahasa melayu. pelajar boleh menguasai bahasa enggeris dalam tempoh pengajian nanti.

Satu semester adalah 3 hingga 4 bulan. jumlah panjang semester bergantung pada subjet yang diambil.

Yuran pengajian boleh dibayar melalui 3 cara iaitu:

 1. Pembiayaan PTPTN
 2. KWSP
 3. Persendirian

© Intakesaito Edu Global Copyright 2023. All Rights Reserved.

DISCLAMER: Program Pengajian Penguatkuasa Undang-undang ini direka bagi membimbing pelajar untuk belajar bagaimana untuk membina kerjaya dalam bidang ini. Walaupun usaha sebaiknya telah diambil. Kejayaan pelajar juga merupakan hasil daripada beberapa faktor termasuklah kemahiran asas, ilmu pengethauan, motivasi, niat peribadi, sikap, ketekunan, kerja keras dan tekad.